Emlékünnep P. Mócsy Imre tiszteletére

 

2007. november 24-én, P. Mócsy Imre SJ születésének 100. évfordulóján gyűltek össze Imre bácsi egykori tanítványai, barátai, tisztelői, rendtársai. A kb. 150 vendég ajándékba kapta az alkalomra megjelent két kötetet, a "Hagytam magam szerettetni" c. életrajzi írást és az "Isten közelében" c. lelkigyakorlatos elmélkedéskötetet.

A könyveket Blankenstein Miklós mutatta be (meghallgatás > > >), majd Tarjányi Béla tartott előadást Mócsy Imre atya tudományos munkájáról (meghallgatás > > >), amelyet Szabó Ferenc SJ előadása követett "Mócsy Imre és a Szent Ignáci-i lelkigyakorlatok" címmel (meghallgatás > > >). Korabeli hangfelvételről maga P. Mócsy is hallható volt néhány perc erejéig (meghallgatás > > >). Az ünnep második felében személyes vallomásokat, emlékeket elevenítettek fel Mócsy atya rendtársai (PP. Nemeshegyi Péter[meghallgatás > > >]), Fábián István, Bálint József [meghallgatás > > >]), lelkigyermeke (Tomka Ferenc [meghallgatás > > >]), családtagja (Vajdovich Béla [meghallgatás > > >]), amelyet egy kisfilmen összeállíott vallomásfűzér zárt (Gyulay Endre püspök, Zselepszky Fábián György OCD, Lehoczky László, Vágvölgyi Éva, Szita Ivánné, Pálos Izabella szereplésével). Az esemény végső pontja egy vidám fogadás volt. Az ünnepet a Crescendo Akadémia triója fényesítette. A rendezvényt Prof. Dr. Tarjányi Béla biblikus professzor és a magyar jezsuiták közösen szervezték.

"...Konkrétabbá és megrázóbbá tette ezeket az emlékfoszlányokat az a nap, amikor - talán 1992 tavaszán - a házikönyvtár rendezgetése során kezembe került egy megsárgult füzet, melynek címlapján Mócsy Imre neve állt, és ez a csupa nagybetűkkel szedett szó: 'BEADVÁNYOM'. ... Egy internált mondja el tiltakozásul fordulatos történetét, az igazságot, ami elítélőit a legkevésbé sem érdekli. Kíváncsiságomhoz hamarosan csodálat, hitetlenkedés és tisztelet párosult. A pátosz nélkül, de méltósággal, pontos szavakkal megfogalmazott, bátorságot és önérzetet sugárzó, mégis önérzeteskedéstől mentes szöveg a korábban hallott történetfoszlányokhoz képest váratlanul világosan rajzolta ki írójának jellegzetes karakterét. ..." (Részlet P. Lukács János SJ tarományfőnök előszavából)

Szerkesztette: Dr. Tarjányi Béla

JTMR - Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat, Budapest, 2007

395 oldal, 1800 Ft


Mióta az embereiség létezik és önmagára eszmélt, legfontosabb alapkérdései közé tartozik, hogy ki az Isten, kik vagyunk mi, miért létezünk, s milyen a kapcsolatunk Teremtőnkkel?

A 100 éve született Mócsy Imre könyve egy költői képsorral indul, melynek címe: Vissza az Istenhez. Alcíme szerint időgép, mert részletes időutazásra hívja olvasóit, folyamatosan feltárva lelki szemei előtt a történelmi, majd a történelem előtti időket, egészen a kezdetekig, amikor még idő sem létezett, csak 'Isten lelke lebegett a vizek fölött'.

A kezdetektől kiindulva aztán Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatai alapján keresi a választ az élet legfontosabb, legégetőbb kérdéseire: Hogyan használjuk helyesen a nekünk teremtett földet? Hogyan fedezhetjük fel Isten üzenetét teremtményeiben? Az egész világot és személyes, benső világunkat egyaránt érintő kérdésekről szól, s mire az olvasó a könyv végére ér, csendesen, észrevétlenül átalakul a szemléletmódja, s az író szánéka szerint talán az élete is. Hiszen Isten Közelében nem maradhatunk közömbösek; az Ő közelsége döntésre késztet, hogy befogadva a Legfőbb Jót, magunk is hasonlóvá áljunk Őhozzá."

Szerkesztette: P. Szabó Ferenc SJ

Szent István Társulat, Budapest, 2007

216 oldal, 1400 FtA Jezsuita Stúdió hang- és videóanyagot állított össze emlékezésekből és vallomásokból, amely szintén megvásárolható, ára 900 Ft.

Lásd még:   Párbeszéd - Jezsuita Portál > > >

            Meghívó > > >


Eredeti hangvelvételek Mócsy Imrétől:

              Életutam > > >