A Szentírás ünnepe Pestszentlőrincen

 

Aki vasárnap a pestlőrinci Battyány utca környékén járt, a lőrinci templom kertjében nagy sokadalmat, pezsgő életet látott. Itt tartotta a pestlőrinci Főplébánia közössége a Szentírás ünnepét. A templomkertben sátrak sorakoztak egymás mellett a templom körül: Ádám, Noé és Mózes sátra, Bibliai Posta sátra, a Csúcs és Forrás sátra, Bibliai Teázó sátor, a Biblia Élőszóban sátor, a Bibliai Tájak sátra, a Bibliai Növények sátra, a Vatikáni Kódex sátra, az Adoráció sátra, az Emmausz sátor stb.

Aki egy-egy sátornál elidőzött, megtapasztalhatta, hogy a rendezők milyen leleményes ötletekkel tudták életközelbe hozni a Szentírást, a Biblia világát. A Szövetségkötés sátrában például a végzős katekumenek megszemélyesítették az Ószövetség néhány kiemelkedő alakját (Ádám, Noé, Mózes), meséltek magukról (mármint arról, akit megszemélyesítettek), eljátszották a velük kapcsolatos ószövetségi eseményt, rájuk jellemző, személyre szabott feladatokat adtak a látogatóknak.

A Csúcs és Forrás sátrában Papp Zoltán káplán atya vezetésével a liturgikus könyveket tanulmányozták, hogy az egyházi szertartásokat mennyire át- meg átszövik a bibliai szövegek. A Bibliai Teázó sátorban filteres teazsacskókban lehetett szentírási idézetekhez jutni, a Kódex sátrában az 1700 éves Vatikáni kódex mását vehette kézbe bárki, és csodálhatta meg benne az egykori használók lapszéli megjegyzéseit, de látható volt ott a 8 méter hosszú, színesen illusztrált Eszter-tekercs is, és egy régi, háromszáz éves, agyonhasznált Biblia.

A Bibliai Tájak sátrában a bibliai események helyszíneit mutatták a szemléletes és nagy gonddal megrajzolt térképek, rajtuk az útvonalak, a bibliai helyek színes képei. A Bibliai Növények sátrában közismert és számunkra kevésbé ismert bibliai növények képeit, gyümölcseit, virágait láthattuk Pádár Imre fáradozása nyomán, sőt a növények egyike-másika igazi, élő valóságában is látható volt (pl. gránátalma-fa cserépben). És még egy egészen szokatlan, de igazán gyönyörű alkotás is: egy virágokból kirakott Szentírás (Topa Éva alkotása).

A Biblia Élőszóban sátor vendéglátói gyerekekkel képes Bibliát, felnőttekkel Bibliát olvastak, kérdésekre válaszoltak, beszélgettek. Az Mennyei Kenyér sátrában csönd volt: a kitett Oltáriszentség előtt töltöttek a látogatók néhány elmélyült percet.

Végül a sok élmény után az Emmausz sátor várta a résztvevőket, ahol Hencz Edit és csapata bibliai ételekkel vendégelte meg őket. Mintegy húsz bibliai étel receptjét osztották ki a vállalkozó háziasszonyok között, és ők buzgón készítették a számunkra szokatlan, ám mégis ízletes és tápláló egykori ételeket.

Gável Henrik plébános, Papp Zoltán káplán, Nagyné Ficza Marianna, a Jézus Szíve nővérek (Kriszta nővér), a Jézus Szíve Gyerekkuckó és még sokak fáradozása nem volt hiábavaló. Igazi, családi ünnep volt a lőrinci Főplébánia lelkes családja számára a Biblia Ünnepe.

Tarjányi Béla

Híradás: Párbeszéd  >>>   MKPK Sajtóiroda  >>>