"Angyalok a Bibliában"

 

 

"Angyalok a Bibliában" országos bibliai rajzpályázat eredményhirdetése

Mosonmagyaróvár, május 4., Piarista Gimnázium

 

Röviddel a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat megalakulása után a Társulat Győr egyházmegyei koordinátorának, Wolf Pál Péter atyának az a szenzációs ötlete támadt, hogy országos bibliai rajzpályázatot hirdet meg általános és középiskolás gyermekek számára. A különböző kategóriák 10-10 első helyezettje egyhetes nyári tábor keretében maga is részt vehet a koroncói kis templom kifestésében. A pályázat kiírását nem várt siker korozázta: már az első alkalommal szerte az országból sok-sok pályamű érkezett, és a győztesek nagy örömmel fogtak hozzá a kérdéses templomocska festéséhez, szépítéséhez.

 

Tizenöt év elteltével, május 4-én délben zsúfolásig megtöltötték az ott szorongó szülők és rajzos kedvű gyermekek a mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola és Gimnázium földszintjének folyosóját, ahol immár 16. alkalommal kerültek kiállításra az ez évben is meghirdetett pályázat díjazott és elismerésre méltó alkotásai. A pályázat gondozását ugyanis hosszú évek óta a magyaróvári Piarista Iskola vállalta magára. Az ez évi téma az "Angyalok a Bibliában" volt. Az ország minden részéből beküldött több száz szebbnél-szebb gyermekrajz közül a legszebbeket láthattuk itt a tablókon. A kiállítás megnyitója volt egyben az eredményhirdetés ünnepi alkalma is.

 

Miután a megjelentek megcsodálták a kiállított tablókat, Farkas István igazgató nyitotta meg a kis ünnepséget. Elsőként Papp Zsombor 6. osztályos tanuló mondott el néhány nagyon szép gondolatot a művészetről: "Miért van művészet, és miért költészet? Amiért szórakozás, és játék, és vallás, és ismeretelmélet. Az ember érez, az ember gondolkodik. Meg akarja ismerni magát és a világot. Le akarja győzni az elmúlást, megváltást keresve..." Ezt követően Erős Mónika 12. osztályos tanuló énekelt el csodásan csengő hangján néhány marosmenti népdalt. Az eredmények kihirdetése előtt Karczagi Endre festőművész, a bíráló zsűri elnöke méltatta a gyermekek munkáját, lelkesedését. "Nagy örömmel jöttem ide zsűrizni, mert már az első év után láttam, hogy itt olyan gyönyörűségeket fogok látni, amikből magam is tanulhatok... Fejet hajtok a gyerekek munkái előtt. Nem szégyellem bevallani, hogy érdekes megoldásaikból sokat tanulok, mert a gyerek valami ösztönös, őszinte dolgot csinál. Amikor a hittanórákon tanultakat megrajzolja, megfesti, átéli a Bibliát, lélekben is közelebb kerül hozzá...Megkérem Önöket, hogy tapsoljuk meg a gyerekeket!"

A zsűri elnöke után Farkas István igazgató köszönetet mondott a pályázat ötletgazdáinak és gondozóinak: Megköszönöm Wolf Pál Péter atyának azt a hűséges buzgalmat, és Matusz Péter tanár úrnak, aki az iskolánkban tanít, azt a hangya-szorgalmat és hűségért, amellyel évek óta ötletgazdái ennek a pályázatnak, és köszönöm azt a figyelemfölhívást, hogy milyen csodálatos érték és ajándék számunkra a Biblia..."

Az igazgató köszönő szavai után következett az eredményhirdetés. Minden korcsoportban (óvodás pályázók is voltak!) az első tíz kapott elismerő oklevelet, az első három helyezett jutalomkönyveket, és mindannyian meghívást a nyári koroncói alkotótáborba.

Ez alkalommal - a Biblia Évében kiírt pályázat eredményhirdetésén - részt vett a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat vezetője is, és a Piarista Iskola hűséges és eredményes közreműködésének elismeréséül - a Bibliatársulat nevében egy Aranybibliát ajándékozott az Iskolának.

A kedves eredményhirdető és megnyitó ünnepség a himnusz eléneklésével zárult.

A kiállítás a mosonmagyaróvári Piarista Gimnáziumban három hétig tekinthető meg.

(Mosonmagyaróvár, Fő u. 4. sz.)

 

Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat (Tarjányi Béla)

Ld.: Párbeszéd  >>>   Hírporta  >>>