Bibliás öröm

2008. május 7., szerda 09:18

Sorra nyílnak az egyházmegyék bibliakiállításai, számos szentírási tematikájú előadás várja az érdeklődőket az ország minden pontján és a határokon túl is. Tarjányi Béla professzor, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ügyvezetője, aki katolikus részről a Biblia éve programjait gondozza, örömtelinek és sikeresnek tartja az eltelt hónapokat.


Már a Szentírás kelendőségében is meglátszik a Biblia évének sikere: körülbelül ötször annyi fogyott a könyvek könyvéből az év kezdete óta, mint máskor ebben az időszakban – hangsúlyozza az ügyvezető. – Olyannyira sok ez, hogy az egyetlen nyomda, amely képes a Biblia nyomtatására, nem győzi. A kifejezetten az idei évre megjelent Arany Bibliának is nagy sikere van, pedig nem lehetett előre kiszámítani, hogy az aranyveretes, nagy méretű kiadványokat mennyire fogják keresni. Ennek egyszerűbb párját, a Családi Bibliát is sokan veszik. A forgalomnövekedésben szerepet játszik az is, hogy a Szentírás féláron kapható nemcsak a bibliatársulat, hanem a Szent István Társulat boltjaiban is.

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat a programok zászlóvivőjeként több tízezer példányban osztotta szét ötletbörzeként szolgáló füzetét a plébániákon még a Biblia éve kezdete előtt. A professzor tapasztalatai szerint az egyházközségek és más közösségek sokat merítettek ebből, de számtalan önálló kezdeményezéssel is előálltak. Ilyen például az a szentföldi-bibliai tematikájú zarándokösvény, amelynek ötlete a devecseri plébános fejéből pattant ki. A betlehemi barlang és a Golgota mását, valamint a keresztút egyes állomásait fogják felépíteni a Somlón.

Sok helyütt áldják meg a papok a hívők bibliáit külön szertartás keretében. Bibliaolvasó maratont is több helyen rendeznek, a szegedi stafétába például Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök is bekapcsolódott. A hívő közösségek előszeretettel osztogatják a kifejezetten erre a célra készült kis János-evangéliumot és az újság formátumú Máté-evangéliumot.

Bibliakiállításokat javasolt a társulat, és egymás után nyílnak meg az egyházmegyék tárlatai, de plébániákon is bemutatják a birtokukban lévő régi kiadásokat. Tarjányi Béla úgy tapasztalta, kisebb közösségek esetében szinte falunappá válhat egy-egy biblianap vagy kiállításmegnyitó.

A programok mellett a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat neves biblikusokat is ajánl, akiket a különböző közösségeknek érdemes meghívniuk. Saját maga is járja az országot a Biblia éve keretében: bibliaolvasó kurzusokon, lelkigyakorlatokon, kiállításmegnyitókon, biblianapokon beszél a Szentírásról.

Az evangélikus és a református egyházakkal közös Biblia éve több, országos jelentőségű ökumenikus rendezvényt tartogat: közös nemzetközi konferenciát a Szentírásról Esztergomban, közös koncertet a Művészetek Palotájában és közös kiállítást az Országos Széchényi Könyvtárban. Az ökumenikus szervezés azonban helyi szinten is megmutatkozik: a józsefvárosi Biblia hetét is együttesen szervezték meg a keresztény közösségek, amelybe még a helyi rabbi is bekapcsolódott.

Nagy örömnek tartja Tarjányi Béla, hogy a határon túli magyar közösségek is magukévá tették a Biblia évét.

 


(Forrás: MKPK Sajtóiroda)