Római Szinódus a Bibliáról

A résztvevők

 

Rövidesen Püspöki Szinódus kezdődik Rómában. Hazánkat Erdő Péter bíboros és Udvardy György püspök képviseli.

XVI. Benedek pápa szeptember 6-án meghívta a XII. Általános Püspöki Szinódus résztvevőit, és nyilvánosságra hozta a Szinódusra meghívott „szakértők” és „hallgatók, hallgatónők” névsorát. A Szentatya által kinevezett 32 résztvevő között német nyelvterületről egyedüliként Joachim Meisner bíboros, Köln érseke szerepel. A két résztvevő, aki sem nem bíboros, sem nem püspök, a következő: P. Adolfo Nicolas jezsuita generális, valamint a Communione e Liberazione mozgalom elnöke, Julian Carron.

Sokkal színesebb azon nagyobb csoportok képe, amelyek tagjait a Püspöki Szinódus titkára hívta meg, nevezetesen a szakértők és a hallgatók-hallgatónők csoportja. A 41 szakértőnek kb. a negyede laikus, mint például Thomas Söding, a Wuppertalban oktató Újszövetség-pro­fesszor,  valamint a Katolikus Bibliaszövetség főtitkára, Alexander Schweitzer. (A Katolikus Bibliaszövetség püspök-elnöke Vincenzo Paglia, egyik tagszervezete a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat.) A szakértők közül tíz laikus, ebből hat nő, köztük Sara Butler dogmatikus az Egyesült Államokból, aki egyébkén a Nemzetközi Teológiai Bizottságnak is tagja. A 37 „hallgató és hallgatónő” csoportjába tartozók közül a felénél több a nő, például a Drezdában oktató Hanna-Barbara Gerl-Falkowitz vallásfilozófus, a Szerzetesfőnöknők Nemzetközi Uniójának az elnöknője, és Maria Voce, a Fokoláre-mozgalom újonnan megválasztott elnöknője. A hallgatók között van Nikolaus Lobkowicz is, az Eichstätti Katolikus Egyetem nyugalmazott rektora.

A Szinódus október 5-én kezdődik a Szentatya szentmiséjével a Falakon kívüli Szent Pál Bazilikában. A vatikáni összejövetel során kb. 250 püspök és szakember tanácskozik. A szinódus témája: „Isten Szava az Egyház életében és küldetésében.” A találkozó október 26-án fejeződik be a Szent Péter Bazilikában, a Szentatyával közösen celebrált szentmisével.

(Vatikáni Rádió / TB)

>>> VPA Hírporta