Bibliai lakoma a bugaci Hittanyán

 

Szinte hihetetlen, de a sok-sok változás ellenére a Kecskemét-Kiskunmajsai vasút még mindig üzemel. Keskeny nyomközű vágányon egy kis mozdony és egy vonatkocsi, átlagos sebessége 20-25 km, de üzemel. Jakabszállásig nagy igyekezettel halad az 54-es műút mellett – mondhatnánk: az ismert világ peremén –, de aztán elkanyarodik Bugac irányába, és eltűnik a bugaci tanyavilág, erdőség és pusztaság rejtett berkeiben. Aki Jakabszálláson felül rá, és a kellemes zakatolást hallgatva békésen gyönyörködik a kies tájban, éppen egy óra alatt tesz meg 18 km-t, és máris leszállhat a Hittanya megállónál.

Augusztus első hetében nagy élményben volt része annak, aki leszállt itt, mert a homokos dűlőúton csak 30 m-t kellett haladnia, hogy az egyébként teljesen békés és csöndes pusztaságban megpillantsa a vasúti megálló névadóját, magát a Hittanyát, és az ott nyüzsgő népes sokaságot: nyolcvan táborozó fiatalt a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye minden zugából. Aki pedig éppen kedden déltájban járt arra, az megleshette, hogy a Hittanya nagy, kék sátra alatt hogyan szolgálja fel tíz lelkes szolgáló fiatal a táborozók nyolc csoportjának a Bibliai Lakoma változatos fogásait.

Ám a lakoma nem csak étkezés, hanem feladat is, hiszen hittanosok tábora ez, mégpedig a Biblia Évében. Az egyes csoportoknak ("Exodus", "BBB", "Szent Pál", "Angyalkák", "N.O.É.", "Prominencia Laryngea", "10 Lapos Toll") minden fogásnál ki kell találni, hogy az adott fogás, a kérdéses étel hol szerepel a Bibliában. A szolgáló csoport nem unatkozik, mert hatfogásos a lakoma, és az asztali áldás elhangzása után nyolcszor kell felszolgálniuk: kézmosás – szegények ebédje – fetasaláta – lencséstál – sült bárány – édes gyümölcsök – gránátalmás tál – kézmosás. A gyerekek meg boldogan fogadják az ízletesebbnél-ízletesebb ételeket, s közben közülük többen buzgón lapozzák a Szentírást, keresik a megfelelő helyeket, és írják fel találataikat a kiosztott lapokra. Ebéd végére mindenki degeszre ette magát, de a legfontosabb "fogás" még hátra van: a találatok összesítése és az eredményhirdetés. Mehetnének már játszani, mert pihenő következik, de mindenki a helyén marad és izgalommal várja a végeredményt, amely szerencsére néhány perc alatt megszületik és kihirdetésre kerül: Az "Exodus" csoport talált meg legtöbb szentírási helyet, és 260 ponttal győzött. Nagy taps és egy igazi, tizenkét szeletes torta a jutalmuk. – A teljes igazság kedvéért azonban megjegyezzük, hogy a "szegények ebédjét" (ecetbe mártott kenyér) még ők sem találták meg a Szentírásban (Rút 2,14). – És talán azt is említsük meg, hogy a felszolgálók áldozatos, ügyes csoportjának bőven maradt minden fogásból, ők is jóllakhattak a többiek után, és legnagyobb örömükre őket is megillette szolgálatukért egy ugyanolyan nagy boglyatorta.

               

A kiadós és változatos ebéd után jól esett egy félóra pihenés, beszélgetés, foci, ping-pong, vagy éppen szendergés a sátorban. De nemsokára ismét megszólalt a munkára hívó harangszó, mert Vágvölgyi Éva tanárnő vezetésével megkezdődött a délutáni foglalkozás, mégpedig a jerikói vak történetének tanulmányozása, feldolgozása az ún. integratív módszerrel. Ennek lényege, hogy minél jobban közelebb kerüljünk a történethez, igyekezzünk átélni az eseményt, mintha magunk is ott lettünk volna, vagy éppen mi lettünk volna a vakság reménytelen sötétségében élő vak Bartímeus. A foglalkozás első fordulója során a sok gyerek körbeáll a Hittanya füves udvarán, és önként vállalkozóknak bekötött szemmel meg kell találniuk társukat, aki fapálcák ütögetésével jelzi hollétét. Aki jelentkezett "vak"-nak, megízlelhette, hogy milyen az, ha valaki nem lát, sőt, utána élményét-érzéseit meg is osztotta a többiekkel.

A játék második fordulójában minden csoport más-más módon ment el Jerikóba, és élte át a történetet. Az egyes csoportok feladatai a következők voltak: szerepjáték (a szerepeket kiosztva felolvasni a történetet), némajáték (pantomim: hang nélkül eljátszani), hangzókép (különböző ütőhangszerekkel bemutatni), drámai feldolgozás (saját szavainkkal előadni, eljátszani), gyurmából elkészíteni, lerajzolni a jelenetet. A feladatok kiosztása után egy órán át nagyon komoly, lelkes munka következett, a végén pedig minden csoport az egész közösség előtt  bemutatta alkotását  – mindenki nagy örömére, sok derű és öröm közepette. Egy csoport pedig – ezt még nem is mondtuk – gyurmából kicsi olajmécsest készített, és minden résztvevő kapott egyet, hogy hazavigye magával, és ez emlékeztesse az itt végzett örömteli együttlétre, munkára, de legfőképpen arra, hogy Krisztus a világ világossága, aki a kegyelem fényével a mi életutunkat is megvilágosítja, sőt arra hív, hogy mi is a világ világosságává váljunk.

Ilyen dolgok is történtek a bugaci Hittanyán augusztus első hetében, amellett, hogy a nyolc napos táborozás minden napján változatos programok teszik széppé, élvezetessé a nyolcvan 12-18 éves fiatal együttlétét. A programok sorában helyet kapott minden nap egy neves meghívott előadása is a Biblia Évéhez illő, komoly témában: hétfőn Obbágy László gr. kat. teológiai tanár (Az Ószövetség és az Újszövetség kapcsolata), kedden Tarjányi Béla biblikus tanár előadása (A Szentírás jelentősége és elfogadása meghallgatás), szerdán egy művészeti blokk illeszkedett a programba, csütörtökön Dr. Finta József (Teremtéstörténet és evolúció), pénteken Farkas István SchP (A Biblia – mindennapi kenyerünk), szombaton pedig Kocsis Imre biblikus tanár előadása (A Da Vinci Kód c. könyv állításai a Biblia fényében). A táborozás kiemelt eseményei voltak még a szombat esti vidám este és a vasárnapi záró szentmise.

"Az én Zsóka lányom és Nándi fiam minden évben boldogan jön ebbe a táborba – mondta el kérdésemre a kunszállási Csákyné Erzsike, aki kedden a sátor sarkában csöndben meghúzódva gyönyörködött a fiatalok lelkes munkájában. – És amikor hazajönnek, egy hónapig egészen ember-formájuk van. Nem faggatom őket, de heteken át hol ez, hol az jut az eszükbe, és mesélnek boldogan a táborban történtekről. Nagyon örülök, hogy szeretnek idejönni, és ezzel mi, szülők is nagy segítséget kapunk..."

Dr. Finta József plébános, kalocsai érseki irodaigazgató még harmadéves kispap korában kezdte szervezni ezeket a táborozásokat. Lelkes segítői is vannak: Dr. Mészáros István Kalocsa Szent Imre-i káplán, Kiss József szabadszállási plébános, Kiskunfélegyházáról  Kapus Krisztián, a Konstantinum Katolikus Gimnázium igazgatója, valamint ugyanonnan Nemes Márton és Kapus Józsefné. Nagy szerencse, hogy ilyen csodálatos táborozó hely áll a rendelkezésükre, a bugaci Hittanya, amelyet a kiskunfélegyházi Szent István Plébánia irányításával a Néri Szent Fülöpról elnevezett Hittanya Alapítvány kezel. Isten áldása ez a kezdeményezés a gyerekeknek, a szülőknek, az egyházmegyének.

A homokos pusztaságban igazán otthon éreztem magam, mert jómagam is a bugaci erdő túloldalán, a Bócsa-Zöldhalmi tanyavilágban születtem és nőttem fel. Nagy öröm volt számomra, hogy a környék és az egyházmegye olyan fiataljainak tarthattam professzorként előadást a Bibliáról a Biblia Évében, amilyen egykor én is voltam – éppen ezen a vidéken. Köszönet illeti munkatársaimat a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulatban, akik eljöttek az én hazámba, és igazán színessé, változatossá tették ezt a napot: Vágvölgyi Évát, aki a bibliaismereti játékkal egybekötött Lakomát megtervezte, 100 emberre megfőzte és levezette, és a délutáni foglalkozást megtartotta, valamint Gelley Annát és Wertánné Kingát, az ő lelkes segítőit, akik segítettek neki abban, hogy létrejöjjön a csoda, és a bevehetetlennek látszó lencsehalmokból és uborkahegyekből fantasztikus csapatmunkával harangszóra finom fogások szülessenek. Köszönet illeti a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium konyhai dolgozóit is, akik a gyerekek számára a finom báránysültet elkészítették.

Mi, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat munkatársai mind a négyen igyekeztünk jelenlétünkkel és közreműködésünkkel "Isten »sms«-ei"-t közvetíteni e felé a nyolcvan kedves gyermek felé, akik nyitott szívvel jöttek a hittanosok táborába, és reméljük, hogy a jóban, Isten és a Szentírás szeretetében megerősödve, megtelt szívvel indulnak haza, és egyre inkább "Krisztusi ember"-formájuk lesz bontakozó életük folyamán.

Tarjányi Béla

               

  Program  >>>   Meghívó  >>>   A menű letöltése  >>>